Bir Ağaç Diktik Sendikamıza

22 Mayıs 2003’te Memur-Sen Konfederasyonu ” Kültür Memur-Sen” sendikamızı kurmakla hayırlı bir iş yaptık. O dönemde henüz sendika kanunu henüz netleşmemiş, aidat kesintisi zorunlu değildi. Daha sonraları maaştan kesinti zorunlu olmuştu. Bu şartlarda sendikaya kurmak kolay bir iş değildi. Hele bir de iş kolunun çalışanları az olursa, sendikacılığın bir al benisi de yoktu. O dönemde sendikacılık sadece bir fikir olarak hizmet aracı görülüyordu. Sendikanın kurulması fikri bana ulaşana kadar bir çok kişiye de teklif edilmiş, ama kimse elini taşın altına koymamıştır. Ankara merkezde 3 kişi bulunamamıştı. İşte o günlerde teklif bana geldiğinde; bu işi bir vebal olarak görüp,” Sendikal mücadelede biz de olmalıyız” diye düşündüm. O günkü şartlarda hiç bir beklentimiz olmadan sendikamızı kurduk. 6 ay sonra 1. Olağan Genel Kurulumuzu yaptık. 3 yıl içerisinde üye sayımız 500’e kadar çıkmıştı. Merkezde 2 kişiyle koşuşturuyorduk. Bilgisayarımı, masamıza yok, arabamız yok, paramız yoktu. Ama heyecanımız vardı. Bütün yük benim omuzlarımdaydı. Zaman içerisinde illerde temsilcilerimiz oluşturuldu. Üst konfederasyona küçük sendikamızdan %10 aidat veriyor ve müşterek bina için kira da ödüyorduk. Yani bu sendika küçük aidat almayalım da denmiyordu. Ayrıca illere de geri dönüşüm veriyorduk.

Bir taraftan da üyelerimizden bazılarına da kazanımlar kazandırdık. Diğer taraftan sendikamız ilkleri gerçekleştirdi. Konfederasyonun çıkaramadığı güzel dergiyi (SENCE) ilk kez ekibimle bastırdık ve illere dağıtımını yapmıştık. Dergimiz çok beğenilmişti. Daha sonra Konfederasyon bizden sonra dergi bastırdı (Sosyal Politika). Hatta o zamanlar dergi çıkardık diye bizi eleştirenler oldu. Maalesef bu dergimize sahip çıkılmadı. Zamanla başka konfederasyon bu dergiyi adını kullanarak yayınladı.

2004 yılında Başkanlar kurulu toplantısında tarafımca aidatların devlet tarafından ödenmesi hususu gündeme getirildiğinde ; “O zaman sarı sendikacılık olur” diyerek karşı çıkmışlardı.

Yine “Emekliliği gelen üyelerimize, üyelik yılına göre hediye olarak altın veya çek verelim” demiştim. Hep itirazlar geldi. Umut ediyorum bu fikrim de bir gün uygulanır.

O zamanın Müşteşar Yardımcısı, bana;"Sizin üyeniz bu kadar az iken (300-500), sayınız 1000 e çıkarsa siz bizi çok uğraştırırsınız" diye sitemde bulunmuştu. Zira o dönemde DÖSİM ve TELİF Haklarından Ödeme almak için Bakanlığa teklifler veriyorduk. Üyelerimizin haklarını çatır çatır savunuyorduk. Disiplin Kurulundaki üyelerimizin haksızlığına karşı geliyorduk.

Vesselam o günlerde sendikal hizmet zordu. Ama şimdi sendikalarımızın binaları var, makam araçları var, misafirhane hizmetleri var, huzur hakları var, Sendikal maaşları var.

O zamanlar yakında Konfederasyon seçimleri olacaktı, sendikamızın da 1 oy kullanma hakkı vardı. O 1 oyu almanın peşine düşmüşler ve şahsımı karşı taraftan görüyorlardı. Vesselam o seçimlerde Konfederasyon Başkanı ve bazı üyeleri( A.A,) Seçimlerimize müdahil oldular. Bana karşı senin yanındayız deyip, meğer karşı tarafla anlaşmışlar. Nitekim bu sendika onlara da kalmadı ve Konfederasyon seçimini onlar da kaybetti. Ama mücadelemiz hoş bir baki oldu. Bizi sevenlere ve mücadelemize sahip çıkanlara selam olsun.

Şimdi “Kültür Memur-Sen “16 Yaşında. Aşağıdaki gibi Genel Merkezden kutlama duyurusu yapılmıştır:

Kültür Memur-Sen'imiz 16 Yaşında.

#22Mayıs2003

#Nice16YıllaraHepBirlikte

Memur-Sen Onursal Genel Başkanı Mehmet Akif İnan’ın açtığı yolda 22 Mayıs 2003 tarihinde az sayıdaki onurlu insanlarla yürüyüşüne başlayan Kültür Memur-Sen kamu çalışanlarının yıllarca verilmemiş haklarını alması için, hizmet mücadelesine başladı.

Kültür Memur-Sen kurulduğu günden bu yana kamu çalışanlarının ve ailelerinin ekonomik, sosyal, mesleki hak ve menfaatlerinin gelişmesi ve giderilmesi için var gücüyle yola devam etmektedir. Evrensel insan hakları ve anayasaya dayanan sosyal ve hukuk devleti anlayışının sürekliliği için mücadele etti. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve özgürleşmesine kültür ve sanat alanında katkı sunması ve ilkeli duruşu ile hizmet kolumuz çalışanlarının takdirini kazandı ve tercih edilmesine neden oldu.

Medeniyetimizin damarlarından beslenen Mehmet Akif İnan ve arkadaşları, Memur-Sen misyonunun temelini 25 Nisan 1995 tarihinde attıktan sonra Türkiye’nin gördüğü en hızlı sendikal yapılanmayı hayata geçirmişlerdir. Diğer hizmet kollarındaki sendikalarımızın faaliyetlerine başlamasına müteakiben, konfederasyonumuzda 11. sendikal yapılanma olarak 22 Mayıs 2003’de kurulan Kültür Memur-Sen, geride bıraktığı 16 yılda duruşu, ufku, misyonu ve vizyonuyla farkını ortaya koymuş; hızlı ve istikrarlı büyümesini sürdürmüş ve 15 Mayıs 2014 tarihi itibariyle Kültür ve Sanat Hizmetleri kolunun GENEL YETKİLİ SENDİKASI olmuştur. Bu yetkinin, bu başarının bize sevincin ve motivasyonun yanında büyük bir sorumluluk yüklediğinin farkında olarak üyelerimizden ve çalışanlardan aldığımız güçle, onların bize verdiği emaneti layıkıyla taşımak için var gücümüzle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. 2015 yılında da en yakın rakibiyle arasındaki farkı açarak Genel Yetkiyi pekiştiren sendikamız 4. Dönem Toplu Sözleşme masasına oturarak kültür ve sanat çalışanları adına birçok önemli kazanım elde etmiştir.

Büyük Türkiye idealinin ışığında “Her zaman daha iyiye, daha güzele…” ilkesiyle hareket ederek üyelerinin umudu olan sendikamız 5. dönem toplu sözleşme döneminde de kamu çalışanlarının haklarını savunmaya, yeni kazanımlar üretmeye devam edecek ve üyelerinin yüzünü güldürecektir.

Kültür Memur-Sen, kamu çalışanlarının hakkını aramanın yanı sıra ülke ve dünya meselelerinde her zaman demokrasiden yana, adaletin, eşitliğin savunucusu, insan hak ve özgürlüklerinden yana tavrıyla sendikal mücadelenin vazgeçilmez sivil toplum kuruluşlarından birisi oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem kamu çalışanlarının haklarını savunmada hem de Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünün korunmasında, demokrasisinin yeşertilmesinde, temel hak ve özgürlüklerin daha da genişlemesi yolundaki mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

Bu soylu mücadelemizde, sendikamızın kuruluşundan bugüne kadar emek veren başta kurucu genel başkanımız Mehmet Akif İnan olmak üzere bütün başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize, il başkanlarımıza, işyeri temsilcilerimize ve çalışanlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Hep birlikte nice 16 Yıllara Kültür Memur-Sen

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi