Ben çok şanslıyım!!!

Kız çocuğum yok ama yine de çok şanslı olduğumu düşünüyorum. İki erkek annesi olduğum için ve ben de bir zamanlar küçük bir kız çocuğu olduğum için.

Köyde doğup büyümeme rağmen birçok kız çocuğunun yaşadıkları olumsuzlukları yaşamadım. Gerek ben gerekse ablalarım kız kardeşim asla ikinci vatandaş yerine konulmamıştır. Tek ağabeyim olmasına rağmen rahmetli babam asla ayırım yapmamıştır. Babam ve annem hiçbir zaman bizleri şımarık kız çocuğu kıvamında yetiştirmedi. Adımlarımızı gerektiğinde narin bir kız çocuğu gibi, gerektiğinde de bastığı yeri titretecek kadar atmayı öğretti.

Babamı kaybettikten sonra ağabeyim asla babamdan farklı davranmadı. Bizler özgüvenimizi ondan almışızdır. Hiçbir zaman önümüze set çekmedi ve daima güven duydu. Bu şartlarda büyüdüğüm için gerçekten çok şanslıyım.

Ama ne yazık ki her kız çocuğu benim kadar şanslı değildi. Onlar çok büyük haksızlıklara uğrayarak yaşamaya çalıştılar. İşte bu neden den dolayı her yıl ‘’11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’’ olarak kutlanmasını Birleşmiş Milletler 2012 ilan etti. Bu günün özel olmasının nedeni ise ayrımcılıkların önüne geçmek ve kız çocuklarını cesaretlendirmektir.

İçinizden, ‘’neden kız çocukları için özel gün varda, erkek çocukları için yok bu da ayrımcılık değil mi?’’ dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, haklısınız belki ama şartlar o kadar farklı ki toplumda kız çocuklarının erkek çocuklarla aynı imkanlara sahip olmaması nedeniyle bu özel gün ilan edildi. Bu günün amacı, kız çocuklarının eşit şartlara sahip olmasını sağlamaktır.

Bugün, günümüz de hala okula gönderilmeyen, erken yaşta evlendirilen birçok kız evlatlarımız var. Az önce haberlerde dinledim son altı yılda 18 yaş altı 238 bin kız çocuğu evlendirilmiş. Yazık değil mi bu evlatlara? Böyle bir toplum ilerleye bilir mi?

Mustafa Kemal Atatürk bu konuda’’ hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden aydınlatılmalı ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetişsinler!’’ demiştir.

Birçoğumuz biliyoruz ki özellikle kız çocuklarının okutulması için köy köy dolaşarak okula gitmelerini sağlayan Rahmetli Prof.dr Türkan Saylan binlerce çocuğa KARDELENLER adı altında burs imkanı sağlamıştır. Bu hizmetini hatırlatmadan geçemeyeceğim. Nur içinde yatsın.

Şiddete maruz kalmayan, eşit haklara sahip, insanca yaşayabileceği bir dünya olsun kızlarımız için de. Çünkü onlar bir ana, onlar bir eş, onlar bir kardeş, onlar bir evlat!

Hepimiz istersek eğer dünyanın her yerinde kız çocukları ile erkek çocukları eşit haklara sahip olabilir. Bütün çocukların sokakta istedikleri kadar oyun oynadığı, eğitim hakkından eşit olarak yararlandığı, zorla evlendirilmediği, ihmal ve istismar edilmediği bir dünya düşün, çok daha güzel olmaz mıydı? Bunu sağlamak için işe, herkese ‘’11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’’ hakkında bilgi vererek başlayabilirsin.

 Ee hadi el ele vererek başlayalım! Ne dersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gülser YAMAN Arşivi