BELEDİYE HİZMETLERİ VE ÖNERİLERİMİZ

Kahramanmaraş’ta gözle görülür bir değişim, dönüşüm yaşanıyor.

Bana göre tek başarısız olduğumuz konu; kentsel dönüşüm. Bu işin altından Belediye bütçeleri ile kalkmamız mümkün değildir. Buna soyunmak ve ben bu işi yaparım demek de mantıklı bir yaklaşım değildir.

Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere kentsel değişim ve dönüşüm alanında anlayış ve yöntem değişikliğine gitmek zorundadır. Bu ısrarında devam ederse sonuca ulaşması mümkün gözükmüyor.

Mesela Trabzon caddesinde malum hastane yerimiz vardı. Neredeyse on yıla yakın zamandır burası ile ilgili görüş ve önerilerimizi dile getirdik.

Dedik ki; bu alanı komple Kahramanmaraş Belediyesi almalıdır. Altı otopark, cadde girişi ve 1. Kat alışveriş merkezi 2, 3 ve 4. Katlarda otopark olarak düzenlenmelidir. Bu şehirde caddelerimiz büyüktür. Ancak araç park sorunu çözülemediği için ulaşımda sıkıntı yaşıyoruz. Biz bunu her yerde konuştuk, yazdık.

Ne var ki, bizim bu önerimiz hiç dikkate alınmadı.

Şimdi oraya Sağlık Tesisi yapılıyor. Ve 35 araçlık kapalı otoparkı olacaktır.

Trabzon caddesinin belli bölümü tek şeride düşürüldü. Bunun Sanayi girişindeki köprüye kadar yapmak zorundasınız. Mevcut yer aynı kalırsa hiçbir işe yaramayacaktır.

Kentin geleceği tartışılırken kişi başı düşen araç sayısı, günlük gelen giden insan sayısı, işyeri sayısı v.s. hesap edilmeli ve ona göre planlaması yapılmalıdır.

Şelale Park, Mezarlık ve Şeyhadil Caddesinde en az üç dört yere 1000 araçlık otopark yapılması zorunludur.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Trabzon Caddesindeki hastane bölgesini alarak bizim dediğimiz, önerdiğimiz işi yapsaydı o bölgenin otopark sorunu çözüldüğü gibi Trabzon caddesinin de canlılığı devam eder ve yayalaştırma projesinin de önü açılırdı.

Biz onu kaybettik.

Trabzon Caddesi ve şehir merkezindeki trafik ve otopark sorunu gelecek yıllarda daha fazla artacaktır.

Henüz her şey bitmiş değildir.

Zira kullanılmayan kendi kaderine terk edilen eski sanayi bölgesi bir fırsat olarak Büyükşehir Belediyesinin önünde duruyor.

Burası için iyi bir proje ortaya konulursa yine bir çözüm yolu bulunur diye düşünüyorum.

**

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE BELEDİYE KOOPERATİFLERİ

Kahramanmaraş’ta Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyeleri birinci öncelikleri olmamasına rağmen bir Kooperatifçilik modasına uydular gidiyorlar.

Orta direk ve dar gelirli vatandaşların her şeyden önce o kadar peşinatı vermesi mümkün olmayan bu projelerde üzülerek ifade etmem gerekirse büyük çoğunluk alıp-satma şeklinde para kazanma hesabı içine girmişlerdir.

Oysa ürettikleri bu arsaları TOKİ vasıtasıyla konut alanlarına dönüştürme gayreti içine girseler vatandaş daha kolay ev sahibi olma imkânına kavuşur.

Yıllardır bu konuda diyoruz ki; İlçe Belediyeleri eski gecekondu mahallelerinde kentsel dönüşüme dair projeler oluşturmalı ve Büyükşehir Meclisinden geçirilerek özel sektör müteahhitlerinin önünün açılması sağlanmalıdır.

Bunun yapılması halinde Kahramanmaraş’ta ki fahiş arsa fiyatları düşecek ve daha ucuza konut almanın imkânı doğacaktır.

Her ne hikmetse Belediyelerimiz bu işe odaklanmaları gerekirken müteahhitliğe soyunmuş durumdadırlar.

Bu bakış açısından kurtulmaları gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi