Bayramlar bayram ola

11 ayın sultanı Ramazan ayını uğurluyoruz. Bu gün son oruç tutuluyor. Yarın bayram.

Bayramı bayram gibi geçirenlere selam olsun.

Nerede o eski bayramlar deyimini hepimiz söylüyoruz. Ama bayramı eski bayramlar gibi geçirmek için de bir adım atmıyoruz.

Ben kendi adıma bir şeyler yapmaya gayret ediyorum. Bunda da ne kadar başarılıyız o da tartışılır.

Bayram öncesi bayrama hazırlık yapılmak gerekir. Herkes imkanları dâhilinde etrafında dostlarına ikramlar yapmalı. Bunu sadece yardıma muhtaç noktasında da bakılmamalıdır. Yardıma muhtaç olanlara yapılacak görevler bellidir. Zekat verirsin, fitre ve fidye vererek sorumluluklarını yerine getirirsin. Ama bir dosta gönderilecek 1 kg çörek, bir şeker paketi de ayrı bir tad ve lezzet verir hem gönerene hemde gönderilene. Bu da çok zor olmasa gerek.

Biz bu Ramazan’da oturduğumuz yerde bir iftar verdik. Değerli birkaç dost işin mali sorununu üstlendi. Ama herke de bir komşusunu davet etti. Çok güzel bir ortam oluştu. O akşam yaşadığım mutluluğu hayatım boyunca unutamam. Çocuklar, hanımlar ve bizler öyle güzel bir uyum yaşadık ki. Bu ancak yaşanılır, kelimeler kifayetsiz kalır.

Değerli birkaç dostum da tam bu tadı ve mutluluğu yaşayacak eylem içinde oldular. Bir kardeşim benimle birlikte tek tek evlere gidilmek suretiyle zekât dağıttı.

Son zarfı verdiğimizde arabayla o sokaktan ayrılırken ikimizde göz yaşlarımıza hakim olamadık. İnsanların teşekkür etmesi, o kız çocuklarının sevinmesi, annenin göz bebeğinde gördüğümüz hem teşekkür mahcubiyeti hem de sahipsiz olmadıkları duygusu.

Hele bir yaşlı kadının, “Gurbanım sizi Allah gönderdi. O Allah’a ve size gurban olayım” ifadesi ve anlattıkları.

İşte bayram sevinci ve mutluluğu buna denir. Bayram bu duygular içinde yaşanırsa bayram olur.

Yarın Bayram namazından sonra ilk işim mezarlık olur. Orada anamla, babamla bayramlaştıktan sonra evime giderim. Sonrası ise malum ziyaretler…

Başkasını sevindirmeden, başkasını mutlu etmeden insanlar mutlu olamazlar.

Mutluluk paylaşıldıkça artan bir şey.

Tek başına dünyanın tamamı sizin olsa bile mutlu olamazsınız. Mutluluk elindekine şükretmek ve ondan başkalarına vermeye çalışmakla elde edilir.

Hep bana hep bana diyenlerin mutlu olduğunu hiç gördünüz mü? Paylaşan, paylaştıkça da çoğalan şeyin adıdır mutluluk.

Başkalarını sevindirerek mutlu olan dostlara selam olsun. Bayramı tatil olarak görüp de kendi egolarını tatmin edenlere de söylecek sözümüz yok…

Bayramı bayram gibi yaşayanların ramazan bayramlarını tebrik ediyorum.

Mutlu bayramlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi