Ayasofya Açılışı İzlenimi

24 Temmuz Cuma günü Ayasofya Camii'nin esaretten, müze olmaktan kurtulup. Müslümanların töhmetten kurtulacağı, büyük Sultan Fatih’in vakıf bedduasından kurtulacağı, yeniden Hilal’in Haç’a karşı galip geldiği günün simgesinin kutlanacağı anma gününe tarihe not düşülecektir.

Hala içimizdeki bir kesimin Ayasofya ruhunu anlamaması önemli değildir. Zaman bu zaman Ayasofya Camii'nin açılışına şahit olmaktadır. Ne mutlu bu güzel olaya sevinen ve bunu paylaşanlara! Çünkü böyle güzel ve hayırlı olayın yayılması da sevaptır. Yani tarafımızı belli etmemiz, yerine göre sevinmemiz ve yardımlaşmamız önemlidir. İftarı yaparken sevinçli bir halde yapmak sünnet imiş. Kabe de say yaparken münafıklara karşı güçlü görünmek de sünnettir.

Bu amaçla Ayasofya Camii’nin açılışına katılanları gönülden tebrik ediyorum. Tabii başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve bu hususta emeği geçen İsmail Kandemir amcamıza ve diğer katkı sağlayanlara, dua edenlere ve hatta sevinenlere de teşekkür ederiz. Ayrıca pandemi demeden, herhangi bir organizasyon yapılmadan, sevincini paylaşmak için Cuma namazına katılanlara selam olsun.

Merhum Adnan Menderes, ezanları Türkçe okutmaktan kurtarıp, Arapça aslı gibi okutarak tarihe nasıl geçti ise Cumhurbaşkanımız da tarihe geçmiştir. Tabii şimdi karşı taraf sırada ne var diye endişeyle beklemekte veya Ayasofya Camii’nin açılmasıyla ne çözülecek diye alaycı bir yaklaşımla sorgulamaktalar. Tersinden olaya bakarsak; Ayasofya Camii’nin, müzeye dönüştürülmesiyle Hrıstiyan alemi sevindirilmiş, hilal al aşağı edilmişti. Belki de bu tavizleri vererek sözde onların güvenini sağlamıştık. Yani Fatih'in torunları olmadığımızı ispat etmiştik. Böylece yeni devletin kurulmasına bir sakınca olmadığına onları ikna etmiştik. Hatta Mecliste din değiştirilmesi için de önerge verilmişti. İşte şimdi bunlar tersine döndü. Dinimize, tarihimize, geçmişimize sahip çıkıyoruz.

Sultan Fatih, Eyüp Sultan Hazretleri de artık me’yus değil, belki Akşemdeddin de ve belki nice veli kullar da bu açılışa gelecek.

Saat 12:05 de Reis ve heyeti Camiye geldiler. Dışardaki cemaat sevinçle tekbir sesleri getirdiler. İçerde sadece protokol var. Dışarda ise mahşeri kalabalık var. Sevinç içinde halk, herkes birbiriyle tanışıyor; Ankara, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Erzurum vs. her yerden varlar. Yaşlısı, kadını, çocuğu herkes var.Müslümanlar sadece bu güzel günü paylaşmak için gelmiş. Demek ki İslami heyecan bitmemiş. İşte yeniden İslami diriliş diyoruz. Müsibetler kalksın, zincirler kırılsın.

İyi günlere, güzel günlere doğru selam olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi