Avrupa Ordusu ve Nato

Yakın zamanda AB de artık Avrupa Ordusu kuracaklarını gündeme getirdi. Demek ki artık NATO da bir sorun olduğu ortada. NATO tamamen ABD’ nin kontrolündedir. Bu zamana kadar AB ile ABD müttefik konumlarını korumuşlardı. Şimdi ABD-AVRUPA çekişmesinde bakalım kim galip gelecek?

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 25 Kasım Pazar günü yapılan zirve, İngiltere hariç AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

AB Konseyi'nde yapılacak zirvenin ana gündem maddesi İngiltere'nin AB'den ayrılması süreci "Brexit- Ayrılık Anlaşması” oldu. Zirvede, AB üyesi ülke liderlerinin, 585 sayfalık "ayrılık anlaşmasına"  ve İngiltere ile AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkiyi belirleyecek "siyasi deklarasyonu" da onaylandı.

AB'den 29 Mart 2019'da resmen ayrılacak İngiltere'ye, anlaşmayla 31 Aralık 2020 tarihine kadar iç pazar, Gümrük Birliği, hak ve yükümlülükleri ile ilgili mevcut durumunu muhafaza edileceği ve gelecekteki ticari ilişkilerin müzakere edileceği bir geçiş süreci tanınıyor.

 İngiltere Brexit çalışmalarını sürdürürken, Avrupa Ordusu’nun fikir babası İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, Kraliçe’yi ABD yörüngesine girmekten caydırmaya çalışıyor. Wiliamson, diğer Avrupa ülkelerini de yanına çekebilmek için, Fransa, İtalya ve Türkiye ile bir ortaklık çatısı oluşturmak istiyor. Kraliçe henüz son sözünü söylemedi..

Türkiye ise 23 AB ülkesinin ‘evet’ dediği Rothschild kurgusu Avrupa Ordusu Yapılandırılmış Daimi İş birliği (PESCO) konusunda kesin kararını vermiş değil.

Rusya'nın 2015'te Kırım'ı ilhakıyla başlayan süreçte giderek agresifleşen bir tutum sergilemesi, ABD'nin Trump yönetimiyle birlikte İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 'Trans-Atlantik İttifakı' sarsacak adımlar atması ve Avrupa'nın gözünde 'güvenilmez müttefik' konumuna gelmesinin yanı sıra, NATO özelinde yaşanan 'savunma harcamaları' tartışması Avrupa Birliği'nin güvenlik endişelerini bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

 Elysee Sarayı'ndaki görevine başladıktan sonra ilk kez bir radyo programına konuk olan Macron, "Gerçek bir Avrupa ordusuna sahip olmadıkça Avrupalıları koruyamayacağız. Tehditkar olabileceğini gösteren ve sınırlarımıza dayanmış bir Rusya'ya karşı, daha egemen, ABD'ye bağımlı olmayan ve tek başına kendini savunan bir Avrupa'ya ihtiyacımız var" ifadeleriyle Avrupa ülkelerinin güvenliğinin tehdit altında olduğunu ilan etti.

Türkiye’nin Avrupa Ordusu’na ilişkin vereceği kararı, küresel dengeleri altüst edeceğinden, çok önemli.  Türkiye’nin Avrupa Ordusu’na “evet” demesi, ABD’nin lider sıfatının sonu demek. Türkiye yakından izleniyor, gücüne güç katacak adımlar atması engellenmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Yeni bir Skykes-Picot paylaşımına izin vermeyiz” çıkışına karşılık, her fırsatta “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız” diyen ABD’nin Savunma Bakanı Mattis, “Türkiye’nin operasyonlarını önlemek için sınır bölgelerine konuşlanacağız” diyor.

-İngiltere’yi AB’den koparan Brexit referandumu,

- Macron’un Fransa Cumhurbaşkanlığı koltuğuna taşınması,

- Fransa’yı Afrika’dan, Ortadoğu’dan uzaklaştırma operasyonları,

- Trump’ın Macron’a karşı sergilediği tavırları,

-Almanya’nın Başbakanlık koltuğuna, Merkel’in yerine, amansız rakibi Friedrich Merz’i oturtma hazırlıkları,

-YPG/PYD’nin eğitilip donatılarak ordulaştırılması,

-Rus Büyükelçisi Karlov’un öldürülmesi,

- Rus savaş uçağının düşürülmesi,

-15 Temmuz darbe girişimi,

-Arap Birliği Ordusu ve Kaşıkçı’nın İstanbul’da KATLEDİLMESİ olaylarını,

Avrupa Ordusu’nun kurulmasını engelleme GİRİŞİMİ sebepleri görebiliriz. Ayrıca aşağıdaki sorularımıza da zaman içerisinde  cevap alacağımızı göreceğiz:

1950'den bu yana Avrupa'nın gündeminde olan ortak orduyu kurmak günümüz şartlarında mümkün mü?

Ortak bayrak, ortak bir parlamento ve ortak bir para birimi kullanan Avrupa Birliği için 'ortak ordu' hayali bu kez gerçekleştirilebilir mi?

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları, Avrupa’da yayılacak mı?

Kısaca ister NATO, ister Avrupa ordusu olsun, Avrupa'nın güvenliği Türkiye olmadan sağlanması mümkün değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi