Alevi-Sünni Kardeşliği Üzerine

26 Aralık 2010 Pazar günü Pazarcık İlçemizde Aşure etkinliğine katıldık. Tabiri caizse Kahramanmaraş oradaydı.

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara ve Hacı Bektaşı Veli Derneği Pazarcık Şubesi tarafından yapılan bu etkinlikte şunu gördük. Alevisi ve sünnisi aynı değerler için mücadele ediyor. Bazı şer güçleri aramıza nifak sokmuşlardır.

Son yıllarda alevi inancını başka bir din gibi göstermeye çalışan, hatta belli bir mesafe de alınan bu anlayış alevi dedeleri tarafından şiddetle red edilmektedir. Bu sebeple Doğu ve Güneydoğu da PKK ve diğer ayrılıkçılara karşı çıkan, toplumu bu konuda bilinçlendiren bir çok alevi dedesi kurşunlanmış, yerinden yurdundan edilmiştir. Alevi vatandaşlarımızla PKK ve bölücü cereyanları ayrı ayrı tutmak zorundayız.

Pazarcık ilçemizde gördüğüm manzara gerçekten çok önemliydi. Kahramanmaraş oradaydı dedim ya.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, Kasiad Başkanı Kadir Kurtul, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ahmet Kuybu, Tümsiad Başkanı Adnan Toprak, Kahramanmaraş’ın değerli akil adamları, hocaları, işadamları topluca oradaydılar.

Sanayicilerimiz Hanefi Öksüz, Atıf Şirikçi, TSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, kimler yoktu ki…

Alevi Dedesi Mustafa Keskin’in konuşması, Ali Demirdöğen hocanın konuşması, Kemal Atik Hocanın konuşması, bütün konuşmalarda ortaya konulan sevgi, barış, kardeşlik sanırım o toplaya katılan herkeste bir iz bırakmıştır.

Alevi- Sünni ilişkilerini en iyi bilenlerdenim. Çünkü benim eşimde alevi. Anlaşamadığımız neredeyse hiçbir konu yok gibi. İnsanlar birbirlerinin değerlerine, örf ve adetlerine karışlıklı saygı gösterdiklerinde sorun denilebilecek hiçbir şey karşımıza çıkmıyor.

Öncelikle bireysel anlayışları bir yana bırakarak toplumsal olarak meselelere baktığımızda, anlaşamayacağımız bir şeyin olmadığı da kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Değerli arkadaşlarımız Ünal Ateş, Mehmet Demirkuyu ve adını sayamadığımız onca alevi dostlarımızla biz hep bunu dile getirir, toplumu gerecek konuşmalardan uzak dururuz.

CHP İl Başkanı Galip Yılışın’ın ailesini çok iyi bilirim. Dedesi merhum Ökkeş ağa vardı. Bunların sofrası açık, hiç misafirsiz günleri geçmezdi. Pazarcık bölgesinden yaz aylarında bizim ailelerimizin yaşadığı bölgelere gelirlerdi. Bir çokları dedelerimizin, babalarımızın dostlarıydı.

Aramıza sokulan nifak tohumlarına artık izin vermeyelim. MHP İl Başkanı Mustafa Bastırmacı’nında bu etkinliğe katıldığını hatırlatmak istiyorum.

Kardeşlikte esas olan karşılıklı sevgi ve güvendir.

Bu coğrafyada yaşayanlar olarak dili, dini, ırkı, cinsi ve cibilliyeti ne olursa olsun karşılıklı hoşgörü içinde birlik ve dirlik içinde yaşamamız gerektiğini savunurum.

Bu güzel etkinliği yapan ve bu etkinlikte yer alan bütün canlara en kalbi duygularla teşekkür ediyorum.

Nerede birlik var ise orada dirlik vardır, barış vardır, sevgi vardır, kardeşlik vardır.

Kardeşliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermeyelim.

Bu kalbi duygularla alevi kardeşlerimizin muharrem ayını ve aşure günlerini kutlar, sağlık ve barış dolu günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi