Dr. Mustafa Coşkun Kale

Dr. Mustafa Coşkun Kale

Akkuyu Santralının Perde Arkası

Aslında başlıkta ki "Perde Arkası" yerine halının altına süpürülenler daha uygundu, başlık uzayacağı için perde arkasını tercih ettim. Siz sis perdesi de diyebilirsiniz buna.

Akkuyu Nükleer Santral hakkında şimdiye kadar ne biliyorsanız, önce bildiklerinizi tek tek hafızalarınızdan bir bir silin diyeceğim. Sadece;
"Santralın Türkiye'nin ilk nükleer santralı olacağı" kalsın.

Santral inşaatını bir Türk şirketi yapacak ve bu şekilde de nükleer enerji üretimi teknolojisine kavuşacaktık değil mi ? Tam inşaat safhası biterken, üretim aşamasına geçileceği sırada Rusların Rosatom firmasının Türk Firmasına yol vermesine  ne denir ?

Nükleer Santralın Yap-İşlet- Devret (YİD) modeliyle yapılacağını sanırım  bilmiyenimiz yoktu. Herkes gibi bende; keşke böyle olsaydı demeyi çok isterdim. Ama projenin "Devret" ayağının süresi tam 60 yıl. "Devret" i de yok sayabilirsiniz yani.

Ee geriye ne kalıyor diye sorabilirsiniz elbet. Geriye, Zeynep Gürcanlı'nın dediği gibi halı altından çıkan şu; Bu proje Türk toprakları üzerin de hem inşaatı hemde işletmeciliği Rusların olan Nükleer Santral Projesi.

Devam edelim; Yaklaşık 20 Milyar Dolarlık bu projenin maliyetinin tamamını Ruslar karşılayacak ve 60 yıl kendileri işletecekler. 

Elektrik üretiminin ilk 15 yılı için Ruslara 1kW elektrik için 12.35 Cent alım garantisi vermişiz. Devletin şimdi elektrik üreticilerinden 1 kW için ortalama 125 Kruş ödediğini ve doların da şimdilik 18 lira olduğunu hatırlatayım. Şu an bile Rusların üreteceği elektrik dolar sabit kalsa bile yerli elektrik üreticilerinden aldığımız 125 Kuruşun neredeyse 3 katı !

"Bu santral kaça yapılıyor, nasıl yapılıyor ?" Soruları şimdiye kadar hep "Ticari Sır" diye  geçiştirilip durdu. Ancak Türk Firmasının Santraldan diskalifiyesi sonrası, halı altına süpürülen "Ticari Sır" lar da  gün yüzüne çıkmaya başladı. 

Oysa vatandaş olmanın temel ilkesi, nasıl ki kanunlara riayet, askerlik yapmak ve vergi vermekse; verdiği verginin nereye harcandığını sorması da onun en doğal hakkıdır "Ticari Sır" diye geçiştirilemez, hak gasbıdır bu.

Bizimle aşağı yukarı aynı kapasitede yine Rus firması Rosatom, Mısır'ın El Dabaa bölgesinde bir Nükleer Santral yapıyor. Sisi kontrolünde ki Mısır bile kamuoyuna santralın kaça ve nasıl yapıldığını açıkladı.

28 Milyar Dolarlık projenin 25 Milyar Dolarlık bölümünü, Mısır Hükümeti %3 faizle 22 yıl ödemeli Ruslardan kredi alarak, 3 Milyar Dolarıda Mısır kendi karşılamış. İşletmecisi Mısır, elektriğin sahibi Mısır, üstelik üreteceği elektriğin maliyeti dolar bazında bizden yarıdan daha fazla ucuz...

Hadi "Ticari Sır" rı bugüne kadar sineye çektik de;

Allah aşkına bu nasıl bir "Yerli ve Milli" lik ?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Mustafa Coşkun Kale Arşivi