M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Akıllı Düşman

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde iki komşu ülkede iki hükümdar yaşarmış. Bu iki komşu ülke hükümdarı birbiriyle savaşmaz ama her fırsatta birbirini sınavdan geçirirlermiş. Doğum günleri ve bayramlar gibi özel günlerde birbirine ilginç armağanlar göndererek birbirlerine zor mu zor sorular yöneltirlermiş.

Hükümdarlardan biri, günün birinde ülkesinin en önemli heykeltıraşını huzuruna çağırmış. İsteğini uzun uzun anlatmış. İstediği, birer karış yüksekliğinde, altından, birbirinin tıpatıp aynısı üç insan heykeli yapmasıymış. Heykellerin arasında bir fark olacak ama bu farkı sadece ikisi bilecekmiş.

Heykeller itinayla hazırlanmış ve komsu ülke hükümdarının doğum gününde ona hediye olarak gönderilmiş. Heykelleri yaptıran hükümdar hediyelerinin yanına bir de mektup koydurmuş. Mektupta şunlar yazılıymış;

“-Doğum gününü bu üç altın heykelle kutluyorum. Bu üç heykel birbirinin tıpatıp aynısı gibi görünebilir. Ama içlerinden biri diğer ikisinden çok daha değerlidir. O heykeli bulunca bana haber ver.”

Hediyeyi alan hükümdar ilk önce heykelleri tarttırmış. Üç altın heykel gramına kadar eşitmiş. Ülkesinde sanattan anlayan ne kadar insan varsa huzuruna toplatmış. Hepsi de heykelleri büyük bir dikkatle incelemişler ama aralarında bir fark görememişler.

Günler geçmiş, ülkedeki tüm insanlar hükümdarın sıkıntısını duymuş ama hiç kimse çözüm bulamıyormuş. Hükümdarın fazla bilmiş olduğu için zindana attırdığı bir genç varmış. Bu genç çok iyi eğitim görmüş, akıllı ve zeki birisi imiş. Mahkûm olan bu genç; “ben bu surunun cevabını biliyorum” diye durmadan saraya haber yolluyormuş.

Başka çaresi olmayan hükümdar sonunda zindana attırdığı bu genci huzuruna kabul etmiş. Genç önce heykelleri sıkı sıkıya incelemiş, sonra çok ince bir tel getirilmesini istemiş. Teli birinci heykelciğin kulağından sokmuş, tel heykelin ağzından çıkmış. İkinci heykele de aynı işlemi yapmış. Tel bu kez diğer kulaktan çıkmış. Üçüncü heykelde ise tel kulaktan girmiş ama başka bir yerden dışarı çıkmamış. Ancak telin sığabileceği bir kanal kalp hizasına kadar iniyor, oradan öteye gitmiyormuş.

Mahkûm olan bu akıllı genç, “buldum” diye haykırmış. Komşu ülkenin hükümdarı size; “Kulağından gireni ağzından çıkartan insan makbul değildir. Bir kulağından giren diğer kulağından çıkıyorsa, o insan kesinlikle makbul değildir. En değerli insan, kulağından gireni yüreğine gömen insandır” demek istiyor efendim demiş.

Hükümdar, akıllı gencin verdiği bu cevabı bir mektupla komşu ülkenin hükümdarına bildirmiş. Komşu ülkede yaşayanların doğru cevabı bulacaklarına asla inanmayan diğer hükümdar sonuca çok sevinmiş. Sevincinin sebebini soranlara; “Akılsız dostun olacağına akıllı düşmanın olsun. Beni sevindiren, komşu ülkede yaşayan düşmanlarımızın akıllı insanlar olması” cevabını vermiş…    

ÇOCUKLAR İÇİN

İnternetle ilgili yararlı birkaç UYARI:

* İnterneti sevdiklerinize değişmeyin. Ailenizin ve arkadaşlarınızın yerini almasına asla izin vermeyin.

* Adınızı, okulunuzu, adresinizi, telefon numaranızı, aile bireylerinizin adını ve buna benzer kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmamalısınız. Paylaşılan küçük gibi görünen bu bilgiler, başınıza büyük dertler açabilir.

* İnternet ortamında özel hayatınızla ilgili paylaşacağınız resim ve video gibi paylaşımları önce düşünün, sonra paylaşın. Aksi takdirde paylaştıklarınız sizin veya sevdiklerinizin üzülmesine sebep olabilir.

* İnternet ortamında tanımadıklarınıza cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, size gönderdikleri mesajları açmadan silin.

* İnternet ortamında sizi rahatsız edenleri, sizi taciz edenleri ailelerinize söyleyin. Ailelerinizle birlikte emniyete veya savcılığa suç duyurusunda bulunun… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi