M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Açık uçlu sorular

Özel Mehmet Ceyhan Kurs Merkezi Müdürlüğü tarafından,  07 Ocak 2017 Cumartesi günü akşamı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen; ‘Kişisel Gelişim Programına’ davetliydim, katıldım. Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Emin Akkurt Beyefendinin, Eğitim camiasından çok kıymetli misafirlerin ve kurumun velilerinin, öğretmenlerinin ve öğrencilerinin katıldığı programın çok yararlı olduğunu söyleyebilirim. Şahsım adına;  ‘istifade ettim’ diyebilirim.

Program esnasında velilerden gelen soruların tamamına yakını, bu sene ‘Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavında’ sorulacak olan Ucu Açık veya Açık Uçlu Sorularla ilgiliydi. Daha tam anlamıyla eğitimcilerin ve kamuoyunun gündemine girmeyen bu husus, belli ki velilerin gündemine girmişti. Velilerin konuyla ilgili kaygı ve endişelerini gördüm.

Konuyla ilgili olarak YÖK yetkililerinin zaman zaman konuyla ilgili yaptıkları açıklamalar velileri ve kamuoyunu henüz tatmin etmemiş. Bu sebeple yararlı olur düşüncesiyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın konuyla ilgili bir basın açıklamasını köşeme taşımayı uygun buldum.

Sayın Yekta Saraç konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; ‘geçen yıl Açık Uçlu sorular sorulabilir demiştik. Açık uçlu soru sorulabilir dendiğinde zihinlere, bu konuda bir çalışma yürütülüyor düşüncesinin gelmesini sağlamaya çalışmıştık. 2017'de üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak az sayıda soru sorulacaktır.

Bu husus, öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmesin. Belki belli bir tarihi veya rakamsal olarak belli bir sonucu, matematiksel işlemi orada kodlayacak şekilde, yoksa bir problemin çözüm aşamalarının kağıtta görülmesi değil. Yani sosyal bilimlerde, tarihte diyelim belli bir tarihin sorgulanmasında kodlanacak veya matematikte bir sorunun cevabının ortaya konulmasında kodlanacak şekilde, az sayıda soru sorulabilir. Bizim istediğimiz şey şu. Üniversitelerimizin giriş sistemi bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor, anne babaları itibarıyla. Onları tedirginliğe sevk etmememiz lazım. Birden çok keskin virajlar alınmaması lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş, tedrici olarak geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin bu hususla tanışmasını istiyoruz.’

YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç’ın dediği gibi telaşlanmaya gerek yok. Zaten 12 Mart 2017 tarihindeki YGS’de Açık Uçlu Soru sorulmayacaktır. 10 Haziran 2017 tarihinde yapılacak olan LYS sınavına kadar anlaşılmayan hiç bir husus kalmayacaktır. O tarihe kadar gerek Ortaöğretim kurumlarında görev yapan branş öğretmenleri ve rehberlikçiler gerekse öğrencileri bu sınavlara hazırlayan Özel Kurs Merkezlerinde görev yapan rehberlikçiler ve branş öğretmenleri konuyla ilgili öğrencilerini ve velilerini mutlaka bilgilendirecekler ve onlardaki kaygı ve endişeleri sonlandıracaklardır.

MEB "30 bin atama" haberini yalanladı

Sosyal medyada yer alan ‘MEB Şubat ayında 30 bin Öğretmen alacak’ şeklinde haberi yalanladı. İşte MEB'in açıklaması: ‘Bugün basında yer alan; 2017 yılında 30 bin öğretmen alımı yapılacağı bunun 15 binin Şubat da diğer 15 bininin ise Ağustos’ta atanacağı şeklinde yer alan haberleri bakanlık olarak doğrulamıyoruz. Çalışma Bakanımız bu yıl kamuya 60 bin atama yapılacağını söylediler ama kurumlara göre dağılımı ve tarihe ilişkin henüz kesin bir şey yok.’

Bakanlığın bu açıklaması elbette atama bekleyen genç öğretmen adaylarını ve onların ailelerini üzmüştür. İş, aş ve eş bekleyen bu gençlerimizin bir köşede KPSS çalışmaları hepimizi derinden üzmektedir. Her türlü olumsuzluk ve kötü gidişten sonra suçu, ABD ve AB Ülkelerine atma, onları azarlama ve yarım ağızla tehdit etme davranışı içerisindeki hükümet yetkililerimizde elbette çok üzülmektedirler! Yapacak bir şeyimiz yok, Allah hepimize akıl ve fikir versin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi