40. Yılında Hayrat Vakfı Ve Kur’an Hizmetleri

Geçtiğimiz Pazar günü, Mehmet Akif Ersoy Kültür merkezinde, “ 40. yılında Hayrat vakfı ve Kuran hizmetleri “ konulu paneli İzlemek nasip oldu.

 Şehrimizde hizmet veren Gülhan Eğitim ve Araştırma derneği ile Hayrat Vakfı ortaklaşa tertip ettiği panele ilgi çok büyüktü. Organizasyon çok güzeldi. Salonda izleyiciler yer bulmakta zorlandılar.

Davetliler arasında Millet Vekilimiz Sayın Sıtkı Güvenç, Ak Parti Belediye başkan adayı Sayın Fatih Mehmet Erkoç, İl müftümüz Muhammet Gevher ve çok sayıda misafir yer aldı.

Panel, Gülhan Eğitim ve Araştırma derneği başkanı Mesud DAŞÇI’nın açılış konuşması ile başladı. Bahçelievler Cami İmam hatibi Yusuf Gönlü hoca efendinin Kur’anı kerim tilavetinden sonra, küçük bir Suriyeli çocuğun Bişara Sami’nin yaptığı dua izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

Konuşmacı olarak; Hayrat Vakfı araştırmalar heyeti üyesi yazar Cemal ERŞEN, Vakıf yönetim kurulu üyeleri Metin UÇAR ve Mücteba YILDIZ, Hayrat Vakfının Kur’an hizmetlerinde 40. yılında göğüslerimizi kabartacak güzellikleri aktardılar.

Üstad Bediüzzaman ve onun en yakın talebelerinden, “Risale-i nurun kahramanı” ve “Risale-i nurun baş katibi” olarak bilinen Ahmet Hüsrev Altınbaşak efendinin hayatı ve Kur’an hizmetleri anlatıldı.

Ahmet Hüsrev efendinin öncülüğünde kurulan, dünyada en büyük ikinci Kur’anı Kerim matbaası olan, tevafuklu Kur’anın basıldığı Hayrat Vakfının Isparta’daki tesisleri hakkında bilgiler verildi. 

Ahmet Hüsrev efendi  (1899 – 1977) bir matbaa gibi Risale-i nurları kendi el yazısı ile çoğaltırken bir yandan da 40 yıl süren bir çalışmanın sonunda dokuz adet tevafuklu Kur’anı kerim yazarak ömrünü bu hizmetlere vakfetmişti.                                                                    

Ticari amaç güdülmeden Hayrat neşriyat tarafından, Ahmet Hüsrev efendi hattı ile basılan tevafuklu Kur’an, bütün dünyada en kolay öğrenilen ve okunan Kur'ân hattı olarak ün kazandı.

Kur’an’da bulunan toplam 2806 adet “Allah” lafzının bazı müstesnalar hariç birbiriyle tevafuk etmesi, Kur’an’ın 604 sayfasının çoğunda “Allah” lafzı mükerrer olarak geçmektedir. Bu lafızlar, har sayfada ya alt alta, ya karşılıklı sayfalarda üst üste, ya da bir yaprağın iki sayfasında sırt sırta gelerek, ya da sayfalar arasında birbirine tevafuk etmesidir.

Tevafuklu Kur'an'ın basılması için kurulan matbaada çalışanlar abdestsiz çalışmaz ve Kur'ân-ı Kerîm'e layık olan hürmeti gösterirler. Daha önceleri saman kağıda basılan Kur'ân-ı Kerîmler ilk defa Hayrat Neşriyat tarafından Kur'ân-ı Kerîme gösterilen ihtimamdan dolayı 1.Hamur kağıda basılmış ve o tarihten sonra bu anlayış değişmiştir.

Matbaa temizliğinde kullanılan sular dahi, içerisine Kur'ân-ı Kerîmlerden dökülen mürekkepler tozlar vs. parçalardan dolayı şehir şebekesine karıştırılmamakta Hayrat Neşriyat tarafından yapılan ayrı bir alanda toprağa karıştırılmaktadır.

Hayrat Vakfı aynı zamanda Osmanlıca yazı eğitiminde de büyük başarılar elde etmiştir. Milli Eğitim bakanlığı ile yaptıkları protokol ile ülkemizde yüz binler hatt-ı Kur’an ve Osmanlıca Türkçesini yetiştirdikleri eğitmenler vasıtası ile öğretmeye devam etmektedirler.

Hayrat vakfı ve o misyona bağlı şehrimizde hizmet veren “Gülhan eğitim ve Araştırma derneği” de  “Gülhan Akademi” eğitim proğramları ile Osmanlıca yazı eğitim hizmetleri vererek şehrimizde önemli bir misyonu yerine getirmektedirler.x

“ 40. yılında Hayrat vakfı ve Kuran hizmetleri “ konulu panel’i tertipleyenlere, izleyicilerine güzel bir Pazar gününde güzel duygular yaşattığı için teşekkür ediyor, hizmetlerinin daim olmasını temenni ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi