Ahmet Doğan İLBEY

Ahmet Doğan İLBEY

27 Mayıs darbecilerine Amerikan yardımı

Sözde “bağımsız ve bağlantısız olduklarını” beyan eden” 27 Mayıs 1960 darbecilerinin radyodan ilk tebliği o karanlık günleri yaşayanların hâlâ hatırındadır: “Nato’ya, Cento’ya... bağlıyız.”

Prof. Dr. Cemil Koçak’ın “Darbeler Tarihi” kitabına göre, darbeyle cumhurbaşkanı olan Orgeneral Cemal Gürsel “Ordu hantal ve hastadır diyerek, darbeye muhalif olan 235 general ve beş bine yakın subay ve astsubayın emekli edilmesini ister ve ödenmesi gereken yüklü ikramiye tutarını Nato Komutanı Norstad vasıtasıyla Amerikan örtülü ödeneğinden temin eder. Darbe karşıtı subayların emekli edilmesi düşüncesinden Amerika ziyadesiyle memnundur.

ABD’nin desteklediği darbecilere darbe öncesinden para yardımı sözünü sağır sultan bile duymuştur. Arada bir “ABD yardımı azaldı” diyerek beyanat verecek kadar hacâlet (utanç) içinde olan darbeci 27 Mayıs Hükümetinin mensupları kara yüzleriyle çıktıkları halkın karşısında “Bağımsız ve Kalkınan Türkiye” nutukları atıyorlardı.                                                                     

AMERİKAN YARDIMI ALAN DARBECİLER

Bu güruhun Amerikancılığını Prof. Mahir Kaynak’ın “Darbeli Demokrasi” kitabından da öğrenmek mümkün. Orgeneral Cemal Gürsel, İnönü’nün ordudan eski bir arkadaşıdır. Darbecilerden Fahri Özdilek, İnönü’nün destekçisi ve Amerikan yanlısı bir orgeneral. Korgeneral Cemal Madanoğlu yine Amerikan yanlısı ve zihniyet olarak İnönü'cüdür.

27 MAYIS’IN DARBECİ GENERALLERİ AMERİKANCIDIR

Adı geçen kitaba göre, Tuğgeneral Sıtkı Ulay’la Albay Mucip Ataklı Amerikan yanlısı darbecilerdendir. Albay Osman Köksal, Amerikan Liyakat Nişanı almış bir darbeci ve Amerikancı… Albay Sami Küçük, Albay Haydar Tunçkanat, Yarbay Suphi Karaman, Yarbay Ahmet Yıldız ve Binbaşı Suphi Gürsoytrak ABD Fort Bragg'’da Psikolojik Savaş Merkezi’nde eğitim görmüş olan Amerikancı darbecilerden...

Darbenin ertesi Türkiye’nin Amerikan Büyükelçisi İnönü’yle görüşür. İnönü, Amerika’nın Menderes Hükümetinin halk üzerindeki baskıcı siyasetini kınayan açıklama yapmasını ve bildiri neşretmesini ister. Darbeyi müteakip Emniyet Genel Müdürlüğünde istihbarî faaliyet gösteren Amerikalı subay ve sivillerin varlığı 27 Mayıs darbecilerinin Amerikancı olduğunun en açık delilidir.

Kitapta adı zikredilmemiş Amerikalı bir generalin “1960 Nisan'ında İstanbul Hilton'da on beş gün kaldım. Benim nezaretimde orduda 10 milyon dolar sarf edildi. Darbenin kararlaştırdığımız tarihte yapılacağına kanaat getirdikten sonra Türkiye'yi terk ettim” ifadesinin ne mânaya geldiğini açıklamaya gerek var mı?

1960 AMERİKAN BRİFİNGİNDE DARBECİLERE YARDIM SÖZÜ

Adı geçen kitaba göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA)’nın 30 Mayıs 1960 yılındaki brifinginde, İnönü ve taraftarlarının darbenin olacağını bildikleri ve hazırlık içinde oldukları, Cemal Gürsel ve İnönü’nün tavrının yakından takip edildiği belirtiyor. Müteakip günlerde ABD Başkanı Eisenhower, Gürsel'e destek mesajı gönderir ve ekonomik yardım için Kongre engelini aşacak formüller bulacağı sözünü verir. 1971 Muhtırası’nın baş faillerinden sözde “ulusalcı bağımsızlıkçı” cuntacılardan Doğan Avcıoğlu ve Cemal Madanoğlu bu tarihte Amerika’nın “güvenilir ve sağlam” elemanlarıydı. 12 Eylül darbesinin azılı generalleri darbe yaptığında, Amerika’nın derin güçleri “Bizim çocuklar...”  demişti.

Bu menfi hâdiselerin müsebbibi olan, milletin sevmediği, sevmesi için bir sebep olmayan 27 Mayıs darbecileri ve destekleyicileri Türkiye’nin kara yüzüdür.([email protected])      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Doğan İLBEY Arşivi