Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

2017 KAZAK PARSI GÜREŞLERİ

Birkaç yıldan beri yapılan bir etkinlik olan kazak güreşlerinin ismi kazak parsı güreşleridir. Bu güreşler Kazakistan devlet başkanı büyük Türk milliyetçisi ve İslam düşünürü Nur Sultan Nazarbey oğlunun adına ve onun şerefine yapılmaktadır. Nur sultan Nazarbey oğlu aziz Türk milletine Allahın bir lütfudur. Kendisi İslam ve Türklük hususlarında hassas ve titiz bir lider olup, Kazak boyu kardaşlarımızı aziz Türk milletinin ve bütün Türk dünyasının büyük bir parçası yapmak için gayret gösteren birisidir.Kazak kardaşlarımızın büyük ve küçük cüz değil, büyük Türk milletinin bir parçası olmaları için çalışan bir yigit insandır nazarbeyoğlu.

      Yaptığı bütün bayındırlık hizmetlerinde atalarımızın kültürünü yaşatma gayreti ve Selçuklu geçmişimize yaptığı büyük atıflar ve İslam dünyası içinde büyük ve güçlü bir Türk varlığı için çalışmalarını yakından takip ettiğim ve ömrünün artması için Allaha dua ettiğim ulu bir liderdir Nazarbeyoğlu. 1990 yılından itibaren bağımsız olan diğer Türk cumhuriyetleri ile kıyaslandığında en kötü şartlarda teslim aldığı ata yurdumuz kazakistanı dünyanın en hızlı ve güzel kalkınan bir devleti haline getirmiştir. Bu kalkınma ve gelişme çalışmalarını yapar iken Türk milletinin manevi değerlerine kültür birikimine ayrı bir önem vermiş ve her hususta Türkülüğün güzel hasletlerini ön plana çıkaran, bütün Türk dünyasının birliğini sağlayacak güzel çalışmaları da beraber yapmış ve ihmal etmemiştir.

      Bu güzel hizmetlerinden biriside Türk deyince akla gelen ilk sporlardan olan Güreş sporumuzdur. Bu spor dalı aziz Türk milletinin yigitlik, mertlik ve müsamaha ve erliğinin güzel örneklerini içinde barındıran ve sadece bir spor dalı olmadığını gösteren özelliklerini öne çıkaran bir sporumuzdur. Kazaklara mahsus kazak parsı isimli milli güreş te bunlardan birisidir. Bu spor dalının eski günlerimizi hatırlatan muhteşem güzellikte sergilenmesini temin ettiği için kendisine teşekkür ederiz.

      Bu sene yapılan ve ilk defa asker kökenli bir yiğidin kazandığı kazak parsı, bütün Türk dünyasının sesi, avazı olan TRT AVAZ televizyonundan canlı olarak yayınlandı. Saatlerce bıkmadan büyük bir hevesli seyrettiğim bu güzel müsabakaları, herkesin seyretmesini isterdim. Büyük bir ihtimal youtübe’de yayınlanacaktır. Bu yıl birinci olan kazak yiğitinin (cigitin) ismi Elyaman Ergalioğlu idi. Bu yarışmalara katılan her cigitin bir de takma ismi olup, bu asker gencimizin de ismi Asker Barsı idi.

      Bars ismi hakkında biraz etimolojik bilgi vermek gerekiyor. Pars, bars, bors, boris, börü, böri, bürü v.s şeklinde telaffuz edilen ve yazılan bu ismin kökü böridir. Kurt demektir. Ayın zamanda Kazakistan başta olmak üzere bütün Türkistanda yaşayan bir çeşit büyük ayaklı bir leoparın ismide parstır. Bu güreşlerde ise güreşe çıkan her cigit omzunda bir tane kurt postu ile çıkıyor ve kazanan güreşçi kendi postu ile beraber yendiği hasmının postunu da alıp minderden ayrılıyor. Her yendiği güreşçi ile beraber belli bir miktar tenge ödülünüde kazanarak en küçük bir emeğinin dahi karşılığı almış oluyor.

       Türk milliyetçilini sadece iç siyasette karşı görüşte olduğunu düşündüğü kişi ve kurumlara küfür etmek zan eden kişilere sesleniyorum. Türkistandan haberiniz varmı. Türkistanda, Türkistanın  güçlü ve tek bir devlet olabilmesi ve boy isimlerinin yerinin ortak ismimiz olan Türk isminin alması için canla başla çalışan bir devlet adamı olan Nus sultan Nazarbeyoğlundan haberiniz varmı?. Türkistanın incisi ve canı olan Kazakistandan ve bu ata diyarımız yurttan ve orada yaşayan kardaşlarımızdan, bize unuttuğumuz aziz hasletlerimizi hatırlatan çalışmalarından haberiniz varmı? Ulu Türkistan laf ile olmaz. Hele Türke şanına yakışmayan küfür ile hiç olmaz. Türk ülfetli, şahsiyetli ve mütavazı kişiliği ile mümeyyiz etmiş kişinin adıdır. Kızar, öfkelenir, celallenir fakat edebini muhafaza eder ve asla kendisine yakışmayan işler yapmaz. Türkün öfkesi bile kendisi için değil daima milleti içindir. İslam içindir.

       Bu güzel güreş oyunlarını yapan kazak kardaşlarımıza, Kazakistanın ulu lideri, Hanı Abılay hanın torunlarına, mindere çıkıp Türkün gücünü ve edebini ve yiğitliğini sergileyen cigitlere ve Kazakistan da yaşayan  her boydan ve soydan bütünTürk kardaşlarımıza selam ve dualarımı gönderiyorum. Rabbim ulu Türkistanı kurmayı en kısa zamanda nasip eylesin. İslam aleminin vurucu gücü olan Türk birliğini ve Turanı kurmayı bize nasip eylesin inşallah. Her şey Rabbimin rızasını kazanmak içindir. Vesselam.

    Not: Türkoğlu belediyemizin bütün alt yapı yatırımlarını tamamlayarak aziz Türk milletinin hizmetine açmış olduğu, at çiftliği ve buna bağlı olarak Türk oyunlarının tamamının oynanabileceği spor alanları için belediye başkanımıza teşekkürler ediyor ve herkesi bu hafta sonu yapılacak olan Avasım Türk oyunlarına bekliyoruz.                                    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi