17 NİSAN DÜNYA HEMOFİLİ GÜNÜ

Tıp literatüründe, kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluktan ileri gelen ve kalıtım yoluyla geçen kanama hastalığı olarak bilinen hemofili, ülkemiz insanında da görülen bir hastalık çeşididir.

 Bu bağlam çerçevesinde, bu makalemde, günün anlam ve önemine istinaden sizlere Türkiye Hemofili Derneği'ni (Türk Hemoder) takdim edeceğim.

 1992 yılında, Hemofili Derneği adıyla kurulan bu oluşum, 17 Ağustos 1995 tarihinde adını Türkiye Hemofili Derneği (Türk Hemoder) olarak değiştirmiştir. Dahası, anbean artan üye sayısı ve etkinliklerinin yaygınlaşması sonucunda, Avrupa Hemofili Birliği'ne üyeliği 1997 yılında Bakanalar Kurulu’nca onaylanmıştır.

“DÜNYACA TANINIRLIĞIMIZ VAR”

24 Kasım 1997 tarihinde "kamu yararına dernek" statüsü elde eden Türk Hemoder, 1999 yılında, Dünya Hemofili Federasyonu tarafından tanınmıştır. Keza, Avrupa Hemofili Cemiyetleri Kongresi'ne katılım sağlayan dernek, 28. Dünya Hemofili Kongresi'nin ülkemizde yapılmasını sağlamıştır.    

 Derneğin amacı; sorun ve ihtiyaçlarıyla ilgilenip çözüm bularak, hemofili hastalarının yaşam kalitesini yükseltmektir.

 Nitekim, bu amaç doğrultusunda, seminer, sempozyum ve paneller, kongre ve konferanslar düzenleyen dernek, pek çok proje gerçekleştirmiştir ve gerçekleştirmeye devam etmektedir.

 17 NİSAN DÜNYA HEMOFİLİ GÜNÜ VE ÖNEMİ 

Türkiye Hemofili Derneği (Türk Hemoder), bu güne ilişkin şu açıklamada bulunmaktadır: “Hemofili bireylerin ve yakınlarının bir araya geldiği yegâne günlerden biri olan 17 Nisan Dünya Hemofili Günü’nün değeri asla göz ardı edilemez. Aynı çatı altında toplanan insanların yalnızlık psikolojisinden kurtulması, sosyal bir birey olarak insanlarla etkileşim içinde kalması, bu günün anlam ve öneminin saymakla bitmeyecek faydalarından sadece biridir."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi