Tarih Kültür ve Turizm Platformunda Turizm Haftası Ziyareti

Tarih Kültür ve Turizm Platformunda Turizm Haftası Ziyareti
Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası münasebetiyle Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’yı makamında ziyaret etti.

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası münasebetiyle Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’yı makamında ziyaret etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Tarih Kültür ve Turizm Platformu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kültür ve turizm alanında koordineli çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2018 yılında her alanda başarılı işlere imza atıldığını söyleyen Küçükdağlı, ‘’2003 yılında 36 bin 485 kişi konaklama yaparken bu sayısı resmi rakamlar olarak 2018 yılında 354 bin 907 kişi olmuştur.’’ dedi.

2018 yılı Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan hizmetleri açıklayan Küçükdağlı, Bakanlığımızın 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu açından platformun yaptığı çalışmaları yakından takip ediyor ve elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz.’’ Şeklinde konuştu.    

  Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek ise, “Turizm Haftası dolayısı ile platform olarak İl Müdürümüz Seydihan Bey’e bir ziyarette bulunduk. Bu ziyarette platform olarak yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulunarak geçenlerde yaptığımız Savruk şelalesi hakkında da kendilerinin çalışmaları hakkında bilgi aldık. Kahramanmaraş hepimizin, her zaman kültürel etkinlikler ve tarihe yolculuk gezilerini yapmanın gayreti içinde olacağımızı ifade ettik. Müdürümüz, bize her konuda yardımcı oluyor. İstişareyi en iyi başaran il müdürlerimizden bir tanesidir. 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftamız kutlu olsun” dedi.

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen faaliyetler ise şu şekilde:

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 15 Ocak 2018 tarihinde Dulkadiroğlu ilçesi Bahçelievler Mahallesi 100. Yıl Caddesi’nde binaya taşınarak tarihinde ilk kez müstakil bir binada hizmet vermeye başlamıştır.

Resmi yazışmalar 2018 yılı Ocak ayında internet ortamında Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden yapılmaya başlandı. Sitemle ilgili olarak personele eğitimler verildi.

Germanicia Antik Kenti çalışmaları kapsamında; 2018 yılı Ağustos ayı itibariyle Dulkadiroğlu ilçesi, Bağlarbaşı Mahallesi 8008. sokakta bulunan mozaikli alan ören yeri olarak ziyarete açılmıştır.

Germanicia Antik Kentinde Dulkadiroğlu Mahallesi 385 ada 13 parselde 01.11.2018-04.12.2018 tarihleri arasında kurtarma kazısı yapıldı.

12 Şubat Kurtuluş Günü etkinlikleri çerçevesinde; 7-8 Şubat 2018 tarihlerinde “Gayri Resmi Hürrem” adlı tiyatro oyunu, 11-12  Şubat tarihlerinde İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehteran Konseri düzenlenmiştir.

2018 yılı Mart ayında 22 taşeron işçinin sürekli işçi kadrolarına geçiş işlemleri yapıldı.

2018 yılı Mart ayında Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Karacaoğlan İlk Halk Kütüphanesinde açılış programı düzenlendi.

2018 yılı Mart ayında KSÜ’de “Yeni Nesil Kütüphaneler” Konulu Konferans düzenlendi.

Dünya Ruh Sağlığı Günü Konferansı Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesinde düzenlendi.

22-25 Mart 2018 tarihleri arasında Kahramanmaraş Travelexpo Ankara Uluslararası Turizm Fuarı’nda tanıtıldı.

2018 yılı Nisan ayında  Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen programda; Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm tanıtım filmi gösterimi, Geleneksel Kahramanmaraş Kıyafetleri Defilesi yapıldı.  Başarılı turizm tesisi temsilcilerine teşekkür belgesi takdim edildi. Arsan Center’da Turizm Sektörü Geleneksel Bowling Turnuvası düzenlendi.

18 Mayıs 2018’de Müzeler Günü kapsamında Germanicia mozaiklerinin tanıtımı, fotoğraf sergileri, öğrencilerin müze ziyaretleri gibi etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

2018 yılı Ağustos ayında 3. Millî Kültür Şurası Eylem Planı doğrultusunda; halk edebiyatı türlerinden masallar derlendi.

Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerinin aslına uygun şekilde üretilmesinin sağlanması ve korunması amacıyla ilimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak “Maraş Dondurması, Maraş Burma Bileziği, Maraş Çöreği, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Andırın Tirşiği, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Ceviz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Çağlayancerit Cevizi, Maraş File Nakışı ve Maraş Sumak Ekşisi Akıtı” olmak üzere 12 yöresel ürünümüz coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir.

2018 yılı Nisan ayında Kütüp-Anne Platformu tarafından düzenlenen I. Kütüp-Anne Çocuk Kütüphaneciliği Ödül Töreni’nde “en çeşitli ve nitelikli kültürel etkinlik ödülü” aldı.

· 2018 yılı Eylül ayında Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi yenilendi.

· Pazarcık İlçe Halk Kütüphanesi yenilendi.

· Andırın İlçe Halk Kütüphanesi yenilendi.

· Beyoğlu Halk Kütüphanesi yenilendi.

· Yeşilyöre Halk Kütüphanesi yenilendi.

2018 yılı Temmuz-Ağustos aylarında Domuztepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları yapıldı.

2018 yılı Temmuz-Ağustos aylarında Direkli Mağarası’nda kazı çalışmaları yapıldı.

2018 yılı Temmuz-Ağustos aylarında Karahöyük’te  kazı çalışmaları yapıldı.

2018 yılı Temmuz-Ağustos aylarında Keçe Mağarası’nda  kazı çalışmaları yapıldı.

2018 yılı Ağustos aylarında Çukurhisar Kaya Mezarı kurtarma kazısı yapıldı.

· 27 Eylül-01 Ekim 2018 tarihleri arasında Ankara AKM’de Kahramanmaraş Tanıtım Günleri düzenlendi.

· 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde Uluslararası 5. Kitap ve Kültür Fuarı açıldı.

· Kahramanmaraş Devlet Tiyatrosu sahnesinde onlarca oyun seyirciyle buluştu.

· 19-21 Ekim 2018 tarihleri arasında Tarihi Kentler Birliği Kahramanmaraş’ta toplandı.

24-26 Ekim 2018 tarihleri arasında Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı: 1. Dünya Savaşı’nın Sonu Mütarekeler ve Barış Antlaşmaları Sempozyumu Düzenlendi.

Elbistan Müzesi bina restorasyonu tamamlanmış olup 5.018.000 TL ödenek kullanılmıştır. Eser seçimi, teşhir ve tanzim çalışmaları devam etmektedir.

19-23 Kasım 2018 tarihleri arasında Piazza AVM’de 4. Geleneksel Kahramanmaraşlı Genç Ressamlar Karma Resim Sergisi düzenlendi.

· 20-25 Kasım 2018 tarihleri arasında turizm sektörü çalışanlarına ön büro, yöneticileri eğitici olarak yetiştirme, yiyecek-içecek servisi konularında eğitim verildi.

· DOĞAKA tarafından yapılan 2019-2023 Kahramanmaraş Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çalışmalarına katkı sağlandı.

· Kahramanmaraş Kalesi’nin restorasyonu yapıldı. (4.200.000 TL)

· Afşin Hurman (Marabuz), Andırın Azgıt, Geben (Meryemçil)  kaleleri ve Haştırın Gözetleme Kulesi restorasyon projeleri (940.000 TL) yapılmıştır.

Kültür varlıklarının restorasyonu maddi katkı sağlandı.

Restorasyonlara maddi katkı sağlandı. 2016 yılından beri toplam 45 yapının projelendirilmesi ve restorasyon uygulaması kapsamında 3.729.000 TL ödenek aktarılmıştır.

Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Etkinliği İşbirliği Protokolü kapsamında; 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen “Bizim Köyün Şarkısı, Ayla, Doru, Ertuğrul 1890, Son Mektup” adlı sinema filmlerinin ilimizdeki sinema salonlarında yapılan ücretsiz gösterimlerinde, 7000’den fazlası ilk defa sinemaya giden öğrenci olmak üzere 12.000 ortaokul öğrencisinin filmleri izlemesi sağlanmıştır.

2018 yılı Aralık ayında ilimizden 11 kişi daha somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı olarak kayıt altına alındı.

Kültür yatırımlarına maddi katkı sağlandı. Yedi Güzel Adam Müzesi- Tematik Mutfak Müzesi- Onikişubat Piri Reis Kültür Evi- Afşin Kültür Evi- Göksun Kültür Evi için toplam 2.950.000 TL maddi katkı sağlanmıştır.

Telif haklarının denetimi kapsamında kitap, CD vb. eserleri satan 13 işyerine sertifika verildi.

Elbistan-Kültürhan için yer tahsisi yapıldı.

İlimizde bulunan 13 koleksiyonerin envanterinde bulunan kayıtlı eserlerin Müze uzmanlarınca denetimi yapıldı.

Tur denetimleri yapıldı.

Telif hakları kapsamında bandrol denetimleri yapıldı.

Turizm seyahat acentesi denetimleri yapıldı.

Otel denetimleri yapıldı.

DOĞAKA tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde Kahramanmaraş’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini içeren tanıtım filmi yapıldı.

İlimizin kültür ve turizm değerlerini tanıtmak amacıyla 2004 yılından beri kültür turizm rehberi, tanıtım broşürleri, haritalar, afişler, gravürler, belgeseller, DVD’ler, CD’ler, Web siteleri hazırlanması gibi çalışmalar yapıldı.

Her yıl TRT başta olmak üzere ulusal ve yerel televizyon kanallarına belgesel, kültürel, el sanatları ve tanıtıma yönelik canlı ve banttan programlar gerçekleştirilmektedir.

TRT-1 Radyosu’nda yayınlanan “Gecenin İçinden”, ve TRT Çukurova Radyosu’nda yayınlanan “Akdeniz’den Toroslara” programlarında Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm alanında tanıtımına yönelik ortalama ayda bir söyleşi yapıldı.

İlimizin tanıtımı amacıyla yerel ve ulusal bazda hazırlanan gazete ve dergilerden oluşan basılı yayın organlarında ilimizin kültürünü, sanatını ve turizmini kapsayan tanıtım yazıları hazırlandı.

Turizm Tesisleri: 2018 yılı itibariyle 50 adet turizm işletme belgeli konaklama tesisi, 32 adet turizm seyahat acentesi, 18 adet turizm işletme belgeli lokanta, 1 adet günübirlik tesis, 1 adet müstakil eğlence yeri bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.