‘Bayrak tutan Bozkurt’ Kahramanmaraş kalesine dikilecek mi?

‘Bayrak tutan Bozkurt’ Kahramanmaraş kalesine dikilecek mi?
Kahramanmaraş Kalesine Atatürk’ün emriyle yaptırılan Bozkurt kaideli bayrak direği yeniden yapılacak mı? İsmet İnönü döneminde sökülen kaide tekrar yerine konulmalıdır.

Kahramanmaraş Kalesine Atatürk’ün emriyle yaptırılan Bozkurt kaideli bayrak direği yeniden yapılacak mı? İsmet İnönü döneminde sökülen kaide tekrar yerine konulmalıdır.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayımlanan Manşet gazetesi 21 Ekim 2019 tarihli nüshasında bu konuyu gündeme getirerek Kahramanmaraşlılara sordular. İşte o haber.

Kahramanmaraşlı vatandaşlar, 1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından şehir merkezine hâkim tepede bulunan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’ne yaptırılan fakat İsmet İnönü’nün emriyle sökülen ‘Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli’nin, yenileme çalışmaları süren kaleye yeniden yapılmasını istiyor. Vatandaşlar, Burdur’un Tefenni İlçesi’nde Kahramanmaraş’tan esinlenerek yapılan heykelin, Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde de olması gerektiğini belirtiyor.

Kentin tam merkezinde yer alan ve güney tarafı sivri-yüksek, kuzey tarafı hafif meyilli bir tepe üzerinde kurulan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin kesin inşa tarihi bilinmemesine rağmen Geç Hitit Dönemlerinde (M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülüyor. Kalenin kente hâkim bir tepede ve stratejik bir noktada oluşu ayrıca önem katarken, kuzey-güney doğrultuda yaklaşık 83x140 m ölçülerindeki yapının, moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edildiği görülüyor. Geç Hititler zamanında yapılan Kahramanmaraş Kalesi, daha sonraları yöreye hâkim olan Asur, Medler, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde çeşitli tamir ve ilaveler yapılarak günümüze kadar gelmiştir. Özellikle 7-8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletler arasında sık sık el değiştirdiği için kale defalarca tahrip olmuş onarım görmüş. Bu noktada en esaslı onarım Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) tarafından yaptırılmış. Hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunan Kahramanmaraş Kalesi, restorasyon çalışmaları sebebiyle bir süredir ziyarete kapalı bulunuyor. Üzerinde yapılan çalışmalarda Geç Hititler dönemine ait pek çok tarihî eser bulunan kalede, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda kale kapısında yer aldığı belirtilen Maraş Aslanı da bu eserlerin en dikkat çekenlerinden biri oluyor. Geçmişten bu yana kalede yer alan tarihi eserlerden bir tanesi de Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli. 1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından şehir merkezine hakim tepede bulunan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’ne yaptırılan fakat İsmet İnönü’nün emriyle sökülen heykelin şuan da nerede olduğu bilinmiyor. Kahramanmaraşlı vatandaşlar, Burdur’un Tefenni İlçesi’nde Kahramanmaraş’tan esinlenerek yapılan heykelin, Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde de olması gerektiğini belirtiyor.

bozkurt-kalede-bayrak-farkli.jpg

BAYRAK TUTAN BOZKURT HEYKELİ

İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asılmış. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslama Hitap" beyannamesini yazarak şehrin muhtelif yerlerine dağıttırmış. Ulu Cami'de cuma namazı öncesi bir araya gelen büyük bir kalabalığın, ezan okunduktan sonra, "Bayraksız namaz kılınmaz" diye bağırarak topluca kaleye hücum ettiği, indirilen bayrağı kale burçlarına tekrar dikerek Cuma namazını orada kıldığı anlatılıyor. 1936 yılında da Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle o günün anısına Kahramanmaraş Kalesi’ne Bozkurt Tutan Bayrak Heykeli dikiliyor. Anıtın altındaki plakada ise “28 Teşrin-i Sani 335 (28 Kasım 1919) Cuma Günü Türk Maraş, Silah Gücü İle İnen Bayrağını İman Gücü İle Yeniden Dalgalandırdı" yazısı yer alıyor. Fakat bu heykel İsmet İnönü tarafından kaldırılıyor. Atatürk’ün emriyle Türkiye’nin birçok iline yaptırıldığı bilinen heykellerin nereye kaldırıldığı ise halen bilinmiyor.
 

 

BURDUR’UN TEFENNİ BELEDİYESİ YAPTIRDI!

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kahramanmaraş’ta yaptırdığı, Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli, Burdur’un Tefenni Belediyesi’nce Antalya-Muğla Karayoluna dikilmişti. Tefenni Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ile 1936 yılında Kahramanmaraş Kalesinde yaptırılan Bayrak Tutan Bozkurt Heykelinden esinlenerek yaptırmış olduğumuz Anıt Heykel, ilçemiz Antalya ve Muğla karayolu döner kavşakta uygulanmıştır” ifadeleri kullanılmıştı. Kahramanmaraş’tan Burdur’a örnek olan fakat Kahramanmaraş’ta esamesi bile okunmayan heykel, bazı duyarlı vatandaşların tepkisini çekti. Kahramanmaraşlı yetkililere seslenen vatandaşlar, restorasyon çalışmalarının devam ettiği kaleye kentin önemli simgelerinin yerleştirilmesinin önemli olduğunu belirterek çağrıda bulundu. Vatandaşlar, Kahramanmaraşla özdeşleşen Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli’nin Kahramanmaraş Kalesi’nde de yer alması gerektiğine inandıklarını söyledi.
 

“MİLLİ TARİHİMİZE DÜŞMAN OLAN UNSURLARLA...”

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşım yapan Erol Yorulmaz isimli vatandaş ise, “Kahramanmaraş’ta, 1936 yılında, Atatürk’ün emriyle “Bayrak Tutan Bozkurt” Anıtı yapılmıştır. Anıtta direğe bayrak çeken bir bozkurt heykeli vardır. Anıtın kaidesinde: “28 İkinci Teşrin 1919′da Türk Maraş, silâh gücü ile inen bayrağını iman gücü ile yeniden dalgalandırdı. 1936″ yazmaktaydı. Bozkurt’tan rahatsızlık duyan, yapanı bir türlü bulunamayan ve akıbetinden resmi, gayri resmi hiçbir ağızdan nerde olduğu konusunda bilgi verilmeyen garip bir durum. Milli tarihimize düşman olan unsurlarla mücadele etmek, her Büyük Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin vatandaşlarının başta gelen görevlerinden biridir. Ülkemizin ortaya koyduğu 2023,2053 ve 2071 kutlu hedefleri doğrultusunda kültürel ve tarihi çalışmalarımızı hızlandırmak gayreti içerisinde olmalıyız.
Bu doğrultuda Şehit Öğretmenler İlkokulu ekibi destekleriyle şehrimizin değeri, şehrimizin evladı, ressam, heykeltıraş Sayın Ahmet Akkurt üstadın öz verili çalışmalarıyla yaptığı, “Bayrak Tutan Bozkurt” heykelinin bir an önce yaptırılarak olması gerektiği yere yeniden dikilmesini arzu ediyoruz. Şehrimizle ilgili her çalışmada gönüllü olarak gece gündüz çalışmaya hazır olduğumuzu Kahramanmaraş kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.

 

“KAHRAMANMARAŞ BÜROKRASİSİ HASSASİYET GÖSTERMELİ”

Konuyla ilgili gazetemiz Whatsaap İhbar Hattı’na yazılar yazan vatandaşlar, “Kahramanmaraş'ta Atatürk'ün emriyle yaptırılan 'Bayrak tutan bozkurt' heykelindeki kurdun yok edildiğini öğrendim. Atatürk'ün değer verdiği sembollere, düşüncelere, fikirlere düşmanlık edilerek, ayrı bir Atatürkçülük oluşturulmaya, Atatürk'ün katıksız bir Türk milliyetçisi oluşu örtülmeye, gizlenmeye, çalışılıyor. Bunları yapanlara karşı Türk milleti uyanık olmak zorundadır. Atatürk'e, düşüncelerine ve Türk milliyetçiliği fikrine doğrudan saldıramayanlar Gazi'nin önem verdiği değerlere saldırıyorlar. Kahramanmaraş'ın simgesi olan ve Atatürk'ün emriyle yaptırılan bu anıtı Kahramanmaraş'tan önce ilçelerine kazandıran Tefenni Belediyesi'ni ayakta alkışlıyorum. 'Bayrak Tutan Bozkurt' heykelini Manşet Gazetesi olarak gündeme getirmemiz gerektiğini belirten vatandaş, “Kahramanmaraş bürokrasi ve siyasi camiasının bu değere gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Kahramanmaraş'ın milli ve manevi ruhunu yansıtan ve ayrıca Kahramanmaraş'ın en önemli anıtlardan birisi olabilecek olan Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli’nin bir an önce restorasyon çalışmaları devam eden kaleye dikilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan, Manşet gazetesi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.