Afşin kabuğunu kırıyor

Bu yıl itibariyle Afşin'e gelişimin beşinci yılını tamamladım. İlk geldiğim günden bu güne Afşin'in çehresi değişti diyebilirim.

Bir çok eksiklikler hala bulunsa da 5 yılda Afşin'de bir çok ilerlemeler meydana geldi.

Evvelâ bundan 4 yıl önce su altyapısı tamamen değişti. O arada yollar tabi ki harap oldu. Fakat Afşin'in suyu 5 yıl önceye göre çok daha berrak ve içilebilir bir kesim hazır su alsa da çoğunluk musluk suyunu hem yemeklerde hemde içme suyu olarak kullanıyor.

Geçen yıl itibariyle de Afşin'e doğalgaz geldi. Zaten termik santraller vesilesiyle havası kötü olan Afşin bir de hanelerde yakılan kömür nedeniyle kışları kömür yağışlarına maruz kalıyordu.

Afşin de doğalgaz havanın temizliği yanında ev ekonomisine de katkı sağladı. En az 2-3 ton kömür yakan haneler yaklaşık 4-5 bin TL masraf ederken şimdi aylık fatura mukabilinde ısınabiliyorlar.

Sosyal alanlarda Afşin yetim kalmış bir beldemizdir diyebiliriz. En yakın tiyatro Kahramanmaraş'ta en yakın sinema da öyle daha evvel bir kaç alışveriş merkezinde sinema benzeri yerler olsa da bir kaç yıldır ne Afşin ne Elbistan ilçelerinde sinema salonu yok. Ya kâr etmediğinden veya başka sebeplerle olanlarda kapandı.

Afşin belediyesi hükümet konağı yakınında bir kültür evi inşaası tamamladı. Şu an aktif kullanımda değil fakat halkın bu alandaki susuzluğunu gidermesi açısından önemli bir adım.

Afşin için en temel ihtiyaçlardan biri Kahramanmaraş'ta bulunan Necip Fazıl Kısakürek kültür merkezi benzeri bir sanat ve kültür külliyesidir.

Gençlerin ders çalışma ihtiyaçlarını giderecekleri bir mekana ihtiyaç var. Aynı zamanda konferanslar ve tiyatro oyunlarının sergileneceği bir mekân olarak da bu kültü evi kullanılabilir.

Yolu yapılan tarihi Eshabı Kehf külliyesinde yapılan çalışmalar da Afşin'in tanıtımı için çok önemlidir. Eshabı Kehf külliyesinde devam eden inşaatların bir an evvel tamamlanması, orada bir market yada kültürel eşyalar satılan bir mekanın olması orayı daha da canlandırabilir. 

Gelen ziyaretçilerin yemek yiyebilecekleri bir mekan düşünülebilir çünkü şehirden uzak bir mekan.

Afşin mesire alanları açısından da şu bir kaç yılda ihtiyaçları karşılamak için çalışıyor. Afşin Rabia Parkı halkın nefes aldığı bir alan oldu. Bir çok aile güzel vakit geçirmek için burayı ziyaret ediyor.

Hurman çayı üzerinde yapılan çalışmalar, şehir içinde açılan mekanlarla Afşin kabuğunu kırmaya başladı.

Bazı eksiklikler yok mu? Tabi ki var gerek özel gerek kamu tarafından yollarda yapılan kazı çalışmalarında açılan çukurların aylarca kapanmaması araç sahiplerini illallah ettiriyor.

Özellikle belediye binası karşısından başlayarak kale çevresi ve merkezdeki virane görünümlü evler ve iş hanları Afşin'e ilk gelen bir ziyaretçi için olumsuz bir imaj oluşturuyor. Belki bu alanlar için kentsel dönüşüm projeleri yapılabilir.

Bu ve benzeri sorunlar da çözüldükçe Afşin daha yaşanabilir bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyecektir.

Sessiz bir şekilde güneş enerjisi tesisi açan Afşin Belediyesi'ni kutluyorum. Çevreyle dost bu tür yaklaşımların tüm Kahramanmaraş'ta yaygınlaşmasını temenni ediyorum.

Şahsen tanıma fırsatı bulduğum Afşin belediye başkanı Mehmet Fatih Güven abimizi yaptığı çalışmalar için kutluyorum. 

Yeniden seçildiği çalışma döneminde başarılar diliyorum.

Selametle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Çolak Arşivi