Fatmagül Abacı
Memleket Hasreti
Bizim taraf adlı söyleşi programını izleyenler bilir. Konu memleket ve memleketin sorunları. Yaşadığımız şehri bir üst kademeye taşımak, sağlık, trafik, eğitim , kültür ve değerler olarak üst seviyelere taşımak aslında hepimizin görevi. Bu memlekete sahip çıkmak ve memleketini sevmekle alakalı. Her hem şehri elinden gelen gayreti gösterse inanıyorum ki her şey kendiliğinden yola girecek. Bizim Taraf ekibine başta Mehmet Taş ve Veli Karalar olmak üzere teşekkür ederim.
***
SEVMEK NEDİR AZİZİM ?
Sevdiğine zarar vermemektir. Onu korumaktır. Gerektiğinde uğruna fedakarlık yapmaktır. Yaşam kurallarına uyarak sevdiğini serbest bırakabilmektir. Bağımlı olmak değildir, sevmek. Bağlı olmaktır. İhtiyaç duymadan yanında olabilmektir. İhtiyaç anında desteğini esirgememektir. Çünkü sevginin iyileştiremeyeceği bir şey yoktur.
Ev sevilir, sokaklar sevilmez. Sevilse böyle saygısızca kirletilip hor görülür mü ? Oysa sokaklar insanların birbirine kavuşması için bir yoldur. Komşu kavramından dolayı yan yana dizilmiş evlerden oluşmuştur. Vatanın kılcal damarlarıdır.Ne kadar temiz ve düzenli olması iletişimin ve ulaşımın iyi olacağı anlamına gelir.
Caddeler taşıt yoludur. Ne kadar düzenli olursa trafik akışı ve insanların sinir katsayısı da o denli sakin olur. İlerlemeyen, sürekli tıkanan bir araç trafiğinde kavgada eksik olmaz, gürültüde. Nitekim, bazı şehirlerimizde görüyoruz, insanların tahammülü az. Gerek yolun darlığı, gerek araç sayısının fazla oluşu, gerekse umulmadık anda çıkan yayaların çıkması olumsuz etkiler cadde trafiğini. Ayrıca esnafın kendi alanının dışına çıkıp, yaya yolunu da kendi bünyesine katma heves ve gayreti yolu daraltmakta, güvenli geçiş yolunu kapatabilmektedir. Adı üstünde yaya trafiği ! Yol yaya için yapılmıştır.
Memleket bir tane, başka Maraş mı var ? Gelişimi ve güzelleşmesi için , çocuklarımıza iyi yaşam alanı bırakmak için gayretli olmakta, yapılması gerekenleri zamanında isteyip yaptırmayınca, birikince yaptırmakta zorlaşır. Sorun küçükken çözmek kolaydır. “Yılanın başını küçükken ezeceksin.” Çoğaltmayacaksın sorunu. Birlik olabilme yolunda söz konusu memleketse gerisi teferruattır diyebilmelisin.
Gerekli mercilerle iletişim halinde olmak, nasıl isteyeceğini bilmek, çözümcül yaklaşmak, sorunlarla ilgili araştırma yapıp nasıl daha kolay çözülürün peşinde olmak.
Memleketimizi seviyorsak çorbada tuzumuz olsun deyip kolları sıvamanın vakti geldi geçiyor bile. Gerekli mercilerden istemen geren ve üstelik hakkın olanı alamıyorsan, şimdiki de iş yapmaz, gelende. İnsan hak ettiği şekilde yönetilir.
Sözüm memleketimi ve vatanımı seviyorum diyenlere. Ne yaptık, ne yapabilirizin peşini bırakmamak gerekiyor.
Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.