Mehmet TAŞ
Kahramanmaraş’ta Ak Parti’nin 100 günü ve düşüncelerim
14 Mayıs 2023 seçimlerinden yaklaşık 100 gün sonra Kahramanmaraş’ta Ak Parti Milletvekilleri basının karşısına çıkarak 100 gün içinde nelerin yapıldığını açıkladılar.
Tarım Orman Bakanlığı TBMM Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi yapılan icraatları anlattı. Yaklaşık 3 saat konuşan Sayın Kirişçi; birlik ve beraberlik görüntüsü vermeyi de ihmal etmedi.
Kahramanmaraş 6 Şubat’ta vurgun yedi. Deprem ile birlikte bu şehirde her şey değişti. Depreme yakalanan ve bunu bizzat yaşayan insanlar olarak hepimizin psikolojik desteğe ihtiyacımız olduğunu hatırlatmak isterim.
Sayın Kirişçi; “Yeni Normal” diye bir ifade kullandı. Yeni normale göre şehri ihya ve inşa edeceğiz dedi.
Ses kayıtları almıştım. Tekrar tekrar dinledim. Yeni normal nedir? Neden böyle konuştu diye doğrusu anlamakta zorluk çektim. Hatta anlayamadım.
Şehir allak bullak olmuş. Depoya giren 100 litre suyun 70 litresinin nereye gittiği belli değil. Yani 70 litre kayıp kaçak var. Bu kayıp kaçak Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Doğal olarak bunun bedeli tüketiciye yansıyor. Suyu daha pahalıya içiyoruz.
Sayın Kirişçi konuştu biz dinledik. Söz ustası eline verilen notlara bakarak konuştu. Sayın Kirişçi’ye göre Kahramanmaraş’ta her şey normal. İşler yolunda.
Havaalanı, ILS cihazı, uçuş günleri ve saatleri ile ilgili söylediklerini biz uzun yıllardır dinliyoruz.
Hızlı Tren konusu da öyle. 2014 seçimlerinden bu yana Kahramanmaraş’a hızlı tren gelecek?
Oysa hızlı tren ile ilgili belirlenen bir rota var. Bu rotaya göre planlama yapılsa. Kahramanmaraş’a en yakın yer olan Nurdağı ilçesinde iyi bir tren garı ve insanların oturacağı dinleneceği mekanlar yapılsa, Kahramanmaraş ile Nurdağı arasında ise düzenli ulaşım noktasında seferler planlansa ve halka bu anlatılsa bence daha gerçekçi ifadeler olur. Kahramanmaraşlı da kandırılmış hissine kapılmazdı.
Nitekim bu şehirde yıllarca Kahramanmaraş- Kayseri hızlı tren hattı isteyenler DDY ulusal ağ planlamasından haberi olmayan dedemin hayaliydi diye konuşan safların yaşadığı bir yerdir Kahramanmaraş.
HASTANE ÖNSENE YAPILMAMALI
Şehir gerçeğinden uzak, şehirde yaşamamış ve masa başında hazırlanmış projelerle şehre yön vermeye çalışmak, bunda ısrar etmek sağlıklı bir yaklaşım değildir.
Kahramanmaraş’ta halkın tercihi ve doğanın gerekliliğine baktığımızda şehir Kuzey’e ve Batı’ya gelişme eğilimi gösteriyor. Bunun dışında yapılacak hiçbir planlama şehir için sağlıklı değildir.
Daha dün gibi hatırlıyorum; merhum Ali Sezal’ın Belediye Başkanlığı döneminde Doğukentbölgesine yapılan kooperatif evlerine itiraz etmiştim. Belediye Meclisinde konuştuklarımı hatırlıyorum. Bu gün gelinen noktada haklılığımız ortaya çıkıyor.
Nitekim Necip Fazıl Hastanesi’nin ( Hastane isminin Necip Fazıl olmasına da karşıyım. Kahramanmaraşlı bir Dr. İsmi bulunamadı mı? Kütüphaneye, mahalleye, okula bu isim verilebilir ama hastaneye değil) Kapıçam bölgesine yapılmasına karar verildiğinde de bunun yanlış olduğunu kente ihanet edildiğini yazıp çizmiştik. Bugün devletin milyarlarca lirasının çöpe atılmasından bahsediyoruz.
İlle ki şehir hastanesi yapılacak ise bunun en azından yine Kapıçam’da yapılmasının Önsen’e yapılmasından daha akılcı bir yaklaşım olacağını düşünüyorum.
Şu anda orada deprem izolatörlü Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi yapılıyor. % 45’i bitmiş durumda. Mevcut Hastanede yıkılması gereken bölümler yıkılır. Diğerleri ise polikinlik olarak kullanılır. Yataklı tedavi ise yeni binada olabilir. Yani yeni yapılan hastane ve eski hastane birlikte entegre şekilde hizmet verebilir.
Gazeteciliğe başladığım yıllarda Kahramanmaraş’ta Devlet ve Sigorta hastanesi diye iki hastane vardı ve şehre hizmet veriyordu.
40 yıl sonra Kahramanmaraş’ta bu gün sağlık ve hastaneyi konuşuyorsak bunu çözememiş ise yaklaşım biçiminde bir sorun var demektir.
Kahramanmaraş’ta sağlık alanında yapılması gerekenleri dile getirmek istiyorum.
- Kahramanmaraş’ta her hastane ayrı başhekimlik haline getirilmelidir.
- Necip Fazıl ve yapılacak Kadın Doğum çocuk hastanesi birleştirilmeli ve tek başhekimlik haline getirilmeli. Devlet hastanesi olarak hizmet verilmelidir.
- Yörükselim Mahallesinde sağlık arsaları birleştirilmeli ve gerekirse Mustafa Kuşçu caddesinin bir bölümü yerin altına alınmalı orada komple bir sağlık alanı oluşturulmalı ve 400 yataklı hastane haline getirilmelidir.
- Trabzon Caddesinde eski SSK’ya ait bölüm ayaklı tedavinin yapılacağı ayrıca kalp krizi gibi durumlarda müdahale edilecek şekilde küçük butik bir hastane halinde yapılmalı ve halkın hizmetine sunulmalıdır.
- Önsen bölgesine hastane ihtiyacı var ise 250 yataklı bir Devlet Hastanesi yapılmalı o bölgenin insanlarının ihtiyacı giderilmelidir.
Şu ekonomik olarak hiçbir özelliği olmayan milyarlarca lira para harcanarak yapılan şehir hastaneleri için Kahramanmaraş uygun bir şehir değildir.
Bu şehirde deva yapılarda Şehir Hastaneleri yerine şehrin bir çok noktasında yapılacak butik hastaneler daha gerçekçi ve daha iyi hizmet verecektir.
Sayın Kirişçi’nin açıklamaları ve bu konuda öneri düşünce ve fikirlerimizi yazmaya devam edeceğiz. Şimdilik bu kadar.
Bu gün 30 Ağustos 2023. Şanlı zaferimizin yıldönümü. Bu ülke için kurşun atan, kurşun yiyen bütün Kahramanlarımızı yad ediyor saygı ve hürmetler diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.